20.9.10

Μια μαξιλαροθήκη με κέντημα και χρώμα

Αυτή είναι μια μαξιλαροθήκη που θα την χρησιμοποιήσω ως διακοσμητική. Έγινε πολύ γρήγορα γιατί αντί να την κεντήσω την χρωμάτισα! Ξεκινάμε! Κατ' αρχάς χρειαζόμαστε μια μαξιλαροθήκη, ένα σχέδιο που μας αρέσει, ένα ριζόχαρτο και ένα μολύβι για σιδερότυπα. Το μολύβι αυτό όσες  ασχολούνται με το κέντημα θα το ξέρουν, για τις υπόλοιπες που δεν το ξέρουν αναφέρω πως είναι ένα μολύβι το οποίο το χρησιμοποιούμε για να αντιγράφουμε το σχέδιο στο ριζόχαρτο και μετά με την βοήθεια ενός σίδερου σιδερώματος στο ύφασμα, που θέλουμε να κεντήσουμε. Είναι πάρα πολύ εύκολη η χρήση του και το βρίσκουμε στα καταστήματα με είδη ραπτικής.
 Αφού λοιπόν σχεδιάσουμε το ύφασμα το κεντάμε με ριζοβελονιά ή βελονιά γαζάκι, όλο το σχέδιο, γύρω γύρω. Μετά βάζουμε μέσα στη μαξιλαροθήκη ένα χαρτόνι για να μη βγει η μπογιά από την άλλη μεριά και  χρωματίζουμε με μπογιές για ύφασμα τα κομμάτια που θέλουμε να έχουν χρώμα. Όταν στεγνώσει η μπογιά το σιδερώνουμε από την ανάποδη για να σταθεροποιηθεί το χρώμα.
 Δεν είναι πολύ απλό? Εμένα μου αρέσει στο τέλος να το περνώ ένα χέρι με βερνίκι νερού. Δίνει μια γυαλάδα στο χρώμα που μ' αρέσει, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο.
¨Οταν ήμουνα μικρή η μαμά μου μου σχεδίαζε ένα παιδικό σχέδιο σε χαρτόνι και μου έκανε τρύπες πάνω στο σχέδιο σε σταθερά διαστήματα. Μετά μου έδινε μια βελόνα με κλωστή και κεντούσα το σχέδιο γύρω γύρω. Στο τέλος το χρωμάτιζα με ξυλομπογιές και έτσι μάθαινα να μη βγάζω τις μπογιές έξω από το σχέδιο. Φαίνεται όμως ότι μάθαινα πολύ περισσότερα πράγματα....