8.11.10

Να διακοσμήσουμε τα τζάμια!

Συνήθως τα τζάμια τα διακοσμούμε στις γιορτές, όταν τα ψεκάζουμε με εκείνο το σπρέι που μοιάζει με χιόνι και φτιάχνουμε με στένσιλ αγιοβασίληδες, αστεράκια και δεντράκια. Οι γιορτές όμως κάποτε τελειώνουν και μετά τα τζάμια πρέπει να καθαριστούν και να επιστρέψουν στην μονότονη διαφάνειά τους. Εγώ όμως θα ήθελα τα τζάμια μου να είναι  ζωγραφισμένα και χαρούμενα για όλο το χρόνο! Σκέφτηκα λοιπόν  να τα διακοσμήσω με χρώματα ειδικά για ζωγραφική σε γυαλί....
  Βρήκα ένα σχέδιο που μου άρεσε και το αντέγραψα σε ένα χαρτί. Το κόλλησα πάνω στο τζάμι και το πέρασα με ειδικούς μαρκαδόρους που βρήκα στο τζάμπο για να ζωγραφίζεις πάνω στο τζάμι. Είναι για παιδιά αλλά μια χαρά με βολέψανε μια και φεύγουν πολύ εύκολα όταν γίνει λάθος.
 Το δυσκολότερο κομμάτι είναι αυτό που χρησιμοποιούμε το υλικό για το περίγραμμα. Αυτό είναι ένα ειδικό σωληνάριο που το βρίσκουμε στα καταστήματα με είδη χόμπυ. Λέγεται  cern´couleur vitrail και κυκλοφορεί σε μαύρο, γκρι, και χρυσό. (Αυτά τουλάχιστον βρήκα, μπορεί να υπάρχουν και άλλα χρώματα). Συνήθως χρησιμοποιώ το μαύρο. Εάν δεν το έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ θέλει μια μικρή εξάσκηση για να μπορείτε να το ελέγχετε ώστε να μην πέφτει πολύ και γίνονται χοντρές οι γραμμές. Με αυτό πέρασα όλο το σχέδιο γύρω γύρω.  Χρησιμεύει σαν περίγραμμα για να μην τρέχουν τα χρώματα. Όταν τελειώσουμε με το περίγραμμα το αφήνουμε να στεγνώσει καλά.. Αν δεν στεγνώσει θα ανακατευθεί με τα χρώματα και θα γίνει μια μουτζούρα.
  Στο τέλος περνάω τα χρώματα. Υπάρχουν χρώματα διαφανή και αδιαφανή. Αυτό το αφήνουμε στην κρίση και το γούστο του καθενός. Άλλοτε χρησιμοποιώ τα μεν και άλλοτε τα δε. Στα συγκεκριμένα έργα χρησιμοποίησα αδιαφανή για το τζάμι και για το  κηροπήγιο και τα δύο.
  Με ένα πινέλλο περνάω  τα χρώματα. Όταν στεγνώσουν το έργο μου είναι έτοιμο!


 Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να διακοσμήσουμε και άλλα αντικείμενα από γυαλί όπως μπουκάλια, ποτήρια κ.λπ., όπως αυτό το κηροπήγιο.
 Σημ. Η φωτογραφία με το ζωγραφισμένο τζάμι είναι λίγο θολή γιατί το τζάμι αντανακλά το φως.
 Τα πινέλλα που χρησιμοποιούμε δεν καθαρίζονται με νερό, αλλά με ειδικό διαλυτικό ή με ασετόν.