5.2.11

Ανακυκλώνοντας ένα παλιό πορτατίφ!Στο γκαράζ του σπιτιού μας έχω μια γωνίτσα που εγώ χαϊδευτικά τη λέω "ο θησαυρός μου". Αποτελείται από διάφορα αντικείμενα που έχω μαζέψει κατά καιρούς από φίλους και συγγενείς τα οποία βασικά ήταν για πέταμα. Έχω παλιά έπιπλα, γυαλικά, υφάσματα.... κ.ά. όλα σε κακή κατάσταση. Από εδώ πήρα ένα πορτατίφ για να το ανακυκλώσω και να συμμετέχω και εγώ στο διαγωνισμό αγάπης του Greecycle. Σήμερα  αφού μάζεψα λόγια και εικόνες -όπως σας υποσχέθηκα- θα σας δείξω τι ακριβώς έκανα. Θέλει λίγο υπομονή γιατί είναι λεπτοδουλειά, αλλά το αποτέλεσμα νομίζω είναι ικανοποιητικό.
Παίρνουμε λοιπόν ένα παλιό πορτατίφ με σπασμένο γυαλί, που το έχουμε για πέταμα. Να κάτι σαν αυτό:

Θα χρειαστούμε ακόμα χαρτόνι μακέτας, κοπίδι, χρώματα ακουαρέλλας, κόλλα και βερνίκι. Νομίζω πως τα είπα όλα. Πρώτα από όλα πρέπει να σκεφθούμε τι σχήμα θέλουμε το καπέλο του πορτατίφ. Εγώ είπα να το κάνω εξάπλευρο, εσείς μπορεί να το θέλετε τετράγωνο ή κάτι άλλο. Κόβουμε στο χαρτόνι έξι ίσα κομμάτια τετράγωνα μετρώντας πόσα τετραγωνάκια θέλουμε να έχει το κάθε χαρτόνι. Ας πούμε δώδεκα επί δώδεκα. Άρα έχουμε έξι τετράγωνα με πλευρά 12 εκατοστά και για τον πάτο ένα εξάπλευρο με πλευρά 12 εκατοστά. Αυτό γίνεται πολύ εύκολα. Κάνουμε ένα κύκλο με ακτίνα 12 εκατοστά και μετά με το άνοιγμα του διαβήτη στα 12 εκατοστά χωρίζουμε τη περίμετρο του κύκλου σε έξι ίσα μέρη. Από ότι θυμάστε από τη γεωμετρία, έρχεται ακριβώς.

    Αφού τα σχεδιάσουμε στο χαρτόνι μας, τα κόβουμε με ένα κοπίδι και ένα μεταλλικό χάρακα.
Όπως βλέπετε το πορτατίφ έχει πάνω πάνω δύο ελάσματα για να κρατάει το γυαλί. Εμείς θα τα χρησιμοποιήσουμε για να κρατάει το καπέλο, γι αυτό το λόγο κάνουμε στο πάτο του καπέλου (το εξάγωνο χαρτόνι) μια τρύπα με διάμετρο 4-5 εκατοστά για να κάθεται στο πορτατίφ.

 Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα γιατί πρέπει να σχεδιάσουμε προσεκτικά τα τετραγωνάκια πάνω στα χαρτόνια.  Τα δικά μου είναι 8 χιλιοστά και οι γραμμές που τα χωρίζουν 2 χιλιοστά. Προσεχτικά,  -μη μας ξεφύγουν οι γραμμές- τα σχεδιάζουμε όλα. Θα κάνουμε με το μολύβι απαλές γραμμές,  για να μη φαίνονται μετά.
Στα πλαϊνά των τετραγώνων κόβουμε ένα παρά ένα τετράγωνο  έτσι ώστε να μπαίνει το ένα μέσα στο άλλο. Στη φωτογραφία φαίνεται καθαρά τι εννοώ. Επίσης κόβουμε τα παραθυράκια για να περνάει το φως και κολλάμε ριζόχαρτο χρωματιστό για να έχουν χρώμα. Από την εσωτερική μεριά του καπέλου κολλάμε ένα απλό χαρτόνι αφού κόψουμε πρώτα τα παράθυρα. Αυτό το κάνουμε για να μη φαίνεται ότι κολλήσαμε το χρωματιστό ριζόχαρτο και κάνει άσχημο.


 Ήρθε η στιγμή που αγαπάω πιο πολύ. Η στιγμή των χρωμάτων!! Εδώ δε δίνω συμβουλές, Ο καθένας κάνει ότι θέλει. Όταν τελειώσει τα περνάτε όλα με βερνίκι νερού ή με ατλακόλ.
 Στέγνωσαν καλά? Συναρμολογήστε τα και κολλήστε τα!


 Εεε!!!! κάτι ξεχάσαμε. Να βάψουμε τη βάση του πορτατίφ μαύρη. Χρησιμοποίησα μαύρο ακρυλικό και μετά το πέρασα με ματ βερνίκι νερού.
 Είμαστε έτοιμοι. Περάστε τα ελάσματα μέσα από την τρύπα της βάσης του καπέλου και είμαστε έτοιμοι. Ανάψτε το και θαυμάστε το έργο σας!!


Ελπίζω να ήμουν αρκετά σαφής και να σας έδωσα μια ιδέα. Αν κάτι δεν ήταν κατανοητό μη διστάσετε να με ρωτήσετε στο tablerouge@gmail.com ή στα σχόλια κάτω από την ανάρτηση.

Τελειώνοντας, θέλω να σας πω, ότι εγώ απλά σας δίνω μια ιδέα, εσείς μπορείτε να την τροποποιήσετε και να την φέρετε στα μέτρα σας, γιατί όπως λέω πάντα το προσωπικό γούστο, αυτό το κάτι, που είναι ολόδικό σας δίνει αξία στο έργο σας.!! Καλή επιτυχία!!