30.9.11

Χόρτο για ....πλέξιμο!!!
Καλημερούδια σας!!! Παρασκευή σήμερα και τελειώνει και αυτός ο μήνας. Ο blogger κάνει παιχνίδια και αυτή τη φορά μου εξαφάνισε το avatar από τα σχόλια και δεν καταλαβαίνω γιατί. Έτσι αντί να βλέπετε στα σχόλια μου 'το ψάρι που τραγουδάει' του Joan Miro -από τους αγαπημένους μου ζωγράφους- βλέπετε ένα μαύρο κατάμαυρο θαυμαστικό...  τέλος πάντων, έβαλα ένα δικό μου σχέδιο και μόλις μπορέσω θα φωνάξω την 'οικογενειακή βοήθεια ' να μου το φτιάξει.
Μια και μπήκε πια για καλά το φθινόπωρο -το καταλάβαμε και εμείς εδώ στην Αθήνα-  σκέφθηκα να σας μιλήσω για ένα πολύ χρήσιμο υλικό. Μιλάω για το χόρτο που χρησιμοποιούμε για πλέξιμο. Το βρίσκουμε στα καταστήματα που πουλάνε νήματα για πλέξιμο και είναι πολύ χρήσιμο για να πλέξετε καλοκαιρινές τσάντες, καπέλα κ.λπ. Πλέκεται με βελόνες ή βελονάκι σαν να είναι κανονικό νήμα. Κυκλοφορεί σε ματσάκια, σε πάρα πολλά χρώματα και στη φωτογραφία βλέπετε δύο ματσάκια τυλιγμένα στην ανέμη για να μη μπλέκονται. Να σας πω ότι έχει γύρω στα 4-4,50 ευρώ το ματσάκι ανάλογα με το χρώμα. Το πορτοκαλί που είναι μονόχρωμο είναι πιο φθηνό.
Φυσικά θα σας προτείνω και μια κατασκευή. Αυτό εδώ το σου-πλα που το έφτιαξα όταν ήμουν πολύ μικρή με τη βοήθεια ενός παιδικού αργαλειού.


  Αλλά και τώρα μπορείτε να το φτιάξετε με έναν χειροποίητο αργαλειό. Παίρνετε τέσσερα ξύλα και φτιάχνετε ένα πλαίσιο στο μέγεθος που θέλετε. Στις δύο αντικρινές πλευρές καρφώνετε καρφάκια σε απόσταση 1,5 πόντων το ένα από το άλλο. Δεν τα καρφώνετε εντελώς, να εξέχουν λίγο για να δέσετε τα στημόνια. Όπως βλέπετε και στο σχέδιο τα καρφάκια να είναι το ένα απέναντι από το άλλο.


Παίρνετε ένα νήμα. Εγώ όπως σας έχω πει προτιμώ το πολύ λεπτό για βελονάκι γιατί είναι πολύ γερό. Το δένετε στο πρώτο καρφί και μετά πηγαίνετε απέναντι στο άλλο καρφί, περνάτε δίπλα στο άλλο και μετά απέναντι και γίνεται με την κλωστή ένα σχέδιο σαν μαίανδρος. Προσέξτε τα τοξάκια στο σχέδιο.

 Όταν τελειώσετε και το φτιάξετε στο πλάτος που θέλετε, κόβετε ένα κομμάτι χόρτο και το πλέκετε πάνω στο στημόνι πάνω κάτω. Γυρίζετε και πλέκετε αντίθετα, εκεί που ήταν πάνω πλέκετε κάτω και εκεί που ήταν κάτω πλέκετε πάνω. Προσπαθήστε όταν σας τελειώνει το νήμα να είστε στην άκρη για να το στερεώσετε στο τέλος ανάμεσα στις κλωστές. Σπρώχνετε ελαφρά με τα δάχτυλά σας το χόρτο προς τα πάνω έτσι ώστε να μη φαίνονται τα στημόνια.Όταν γίνει όσο μεγάλο θέλετε κόβετε τις κλωστές του στημονιού που είναι δεμένες στα καρφιά προσεκτικά τις γυρίζετε επί τόπου και με τη βοήθεια μιας βελόνας  τις  στερεώνετε μέσα στο υφάδι. Υφάδι είναι οι κλωστές που υφάνατε, το χόρτο δηλαδή. Επίσης τις κλωστές του στημονιού μπορείτε να τις δέσετε ανά δύο και να βάλετε κρόσια.


Εγώ προς το παρόν δεν θα υφάνω. Βρήκα μέσα στα πεταμένα της αποθήκης ένα καλάθι, λίγο χαλασμένο και είπα να το φτιάξω. Ήδη στην φωτογραφία έχω φτιάξει το χερούλι και έχω ξεκινήσει να ντύνω και το πλαϊνό με πορτοκαλί χόρτο. Είναι λίγο δύσκολη δουλειά γιατί σε κάποια σημεία έχει σπάσει. Το κόλλησα βέβαια αλλά προσπαθώ να το στερεώσω και με το χόρτο ώστε να μη φαίνεται. Τυλίγω το χόρτο γύρω από το καλάμι και συγχρόνως κάνω ένα Χ για να το δέσω. Ελπίζω το σαββατοκύριακο να το τελειώσω και να το αναρτήσω τελειωμένο τη δευτέρα. Ως τότε να είστε όλες και όλοι καλά και να περάσετε ένα υπέροχο σαββατοκύριακο!!