9.10.11

Ας φτιάξουμε ένα χαλάκι!!!


Καθώς έψαχνα τα πράγματά μου για να βάλω μια τάξη, βρήκα ένα αρχινισμένο χειροποίητο χαλί! Είπα λοιπόν, χειμώνας έρχεται, ας φτιάξουμε ένα χαλάκι να ζεσταίνουμε τα πόδια μας!! Αν δεν το θέλουμε για τα πόδια μας, μπορούμε να το κάνουμε για τον τοίχο ή ότι άλλο σκεφθούμε.Για να κάνουμε λοιπόν ένα χειροποίητο χαλάκι χρειαζόμαστε αυτά τα δύο εργαλεία,


 ψαλίδι, μαλλί χοντρό, αλλά αν δεν έχουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δίκλωνο αρκεί να το βάλουμε διπλό,  -- εμένα μου αρέσει να βάζω δύο διαφορετικά χρώματα, γίνεται πολύχρωμο- και τέλος καμβά αυτόν με τις μεγάλες τρύπες. Άμα ζητήσετε καμβά για χαλί αυτόν θα σας δώσουν.Το εργαλείο που μοιάζει με βελονάκι έχει ένα μικρό μοχλό που με τη βοήθεια της κλωστής ανοίγει και κλίνει.

 Κοιτάξτε τις εικόνες μπορεί να σας βοηθήσουν να καταλάβετε πιό εύκολα την βελονιά του χαλιού.
Περνάμε το βελόνι ανάμεσα σε δύο τρύπες του καμβά έτσι ώστε να περάσει όλος ο μοχλός, περνάμε την κλωστή στο βελόνι, κρατώντας με το ένα χέρι τα δύο άκρα της κλωστής η οποία σχηματίζει θηλιά τραβάμε προς τα πίσω για να βγάλουμε το βελόνι από τον καμβά και παρατηρούμε ότι ο μοχλός έκλεισε την κλωστή.


 Μόλις περάσει η κλωστή από τον καμβά σπρώχνουμε ξανά το βελόνι μέσα στη θηλιά που σχηματίζει η κλωστή μέχρι να περάσει ο μοχλός.
 Περνάμε στο βελόνι τα δύο άκρα της κλωστής και τραβάμε το βελόνι προς τα πίσω για να βγει από τη θηλιά. Παρατηρούμε ότι ο μοχλός έκλεισε τα δύο άκρα και τα περνάει από τη θηλιά της κλωστής.


 Τραβάμε προσεχτικά και με την βοήθεια των χεριών μας σφίγγουμε τη θηλιά. Έτοιμη!!!


Το άλλο εργαλείο μας βοηθάει να κόψουμε όλες τις κλωστές στο ίδιο μήκος. Τυλίγουμε την 
κλωστή γύρω από το εργαλείο και με την βοήθεια του ψαλιδιού και της υποδοχής που έχει το εργαλείο κόβουμε όλες τις κλωστές στο ίδιο μήκος.

Αυτή είναι η βασική βελονιά του χαλιού. Εσείς όμως μπορείτε να κάνετε ότι θέλετε. Να βάλετε χάντρες, να κάνετε διάφορες άλλες βελονιές πισωβελονιά σταυροβελονιά, βελονιά γαζάκι κ.λπ και να  φτιάξετε ότι σχέδιο θέλετε.
Για να βάλετε μια χάντρα μπορείτε να την περάσετε στην κλωστή και να την περάσετε στον καμβά στην πρώτη κίνηση μαζί με τη θηλιά ή να περάσετε τη θηλιά και να περάσετε μετά την χάντρα μαζί με το ένα από τα δυο άκρα που είναι στο χέρι σας. Εγώ σας δίνω ιδέες και εσείς βάλτε μπρος την φαντασία σας και το ταλέντο σας. Καλή επιτυχία!!

Νομίζω ότι είναι περιττό να σας πω ότι αν κάτι δεν έχετε καταλάβει καλά ή αν έχετε απορίες εδώ είμαι εγώ!! Ρωτήστε με!! Είναι χαρά μου να σας βοηθώ! Ως την επόμενη ανάρτηση εύχομαι να είστε όλες καλά!!