22.11.11

Ύφασμα από τα χεράκια μας!!Καλημέρα κορίτσια και αγόρια της παρέας!!! Σήμερα μια και οι καιροί είναι δύσκολοι και πολλοί από μας μεταποιούν κάποια ρούχα που ίσως να μην τους κάνουν ή να μην είναι στη μόδα, θα σας δείξω έναν τρόπο για να κάνετε εύκολα στο σπίτι σας ύφασμα που μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σαν διακοσμητικό!!


Γιά τα νήματα της φωτογραφίας σας έχω ξαναμιλήσει. Είναι βαμβακερά, είναι πλακέ και μας βοηθούν στη δουλειά που τα θέλουμε, είναι χρωματιστά και είναι φθηνά.

Γι αυτή την βελόνα δεν έχουμε μιλήσει. Είναι μια βελόνα μακρυά, πλακέ και στο πάνω μέρος της λειτουργεί σαν μανταλάκι. Με αυτό πιάνουμε την κλωστή.


Παίρνουμε ένα χαρτόνι. Πιο καλά είναι κόντρα πλακέ αν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε πολλές φορές.Το μέγεθος του είναι ανάλογο με το τι θέλουμε να κάνουμε, δηλαδή πόσο μεγάλο το θέλουμε το χειροποίητο ύφασμα Στις δύο απέναντι πλευρές μετράμε και κάνουμε εγκοπές σε απόσταση τριών χιλιοστών την μια από την άλλη και με βάθος εγκοπής περίπου ενάμιση πόντο. Οι εγκοπές να είναι ακριβώς απέναντι στις δυο πλευρές γιατί αλλιώς θα λοξέψει το ύφασμα.
Μετά διαλέγετε ένα νήμα -εγώ διάλεξα το μπλε- και το περνάτε πάνω κάτω στις εγκοπές. Εδώ προσέχετε να είναι τεντωμένο το νήμα αλλά να μην τραβάει.
Παίρνετε τώρα την βελόνα με νήμα άλλου χρώματος, το μήκος του οποίου να είναι πιο μεγάλο από το πλάτος της κατασκευής και αρχίζετε να περνάτε πάνω κάτω την βελόνα. Όταν περάσετε όλη τη σειρά ελευθερώνετε το νήμα από τη βελόνα και συνεχίζετε με άλλο νήμα του ίδιου ή άλλου χρώματος μόνο που αυτή τη φορά περνάτε αντίθετα τη βελόνα δηλαδή κάτω πάνω, κάτω πάνω.
Όταν προχωρήσετε αρκετά και για να μη σας φεύγουν από τη θέση τους τα νήματα φτιάχνετε ένα πολύ νερουλό μείγμα με ατλακόλ ή οποιαδήποτε άλλη ξυλόκολλα και με ένα πινέλο περνάτε από πάνω την κατασκευή σας να κολλήσει. Μη στεναχωριέστε, όταν τελειώσετε εντελώς και το πλύνετε φεύγει η κόλλα εφόσον είναι υδατοδιαλυτή. Όταν φτιάξετε το επιθυμητό μέγεθος κόβετε τις αρχικές κλωστές και ελευθερώνετε το πανί σας από το χαρτόνι ή το κόντρα πλακέ.
 Τώρα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για οποιαδήποτε διακόσμηση αρκεί όπως είναι ακόμα με την κόλλα το περάσετε ένα γαζί γύρω γύρω με τη μηχανή του ραψίματος για να μη διαλυθεί όταν το πλύνετε και φύγει η κόλλα.
Πως μου ήρθε αυτή η ιδέα. Από τι άλλο; Από τα κρεμαστάρια της Ρένας!!! Πριν ξεκινήσω να κάνω το φωτιστικό με τις χάντρες (δες εδώ και εδώ) είπα να ντύσω το κρεμαστάρι με νήματα. Τυλίγοντας το νήμα γύρω από το κρεμαστάρι σκέφθηκα ότι πρέπει να το στερεώσω. Πήρα λοιπόν τη βελόνα και ύφανα νήματα κάθετα πάνω κάτω για να το στερεώσω. Το αποτέλεσμα ήταν αυτό.


Εκείνη την ώρα δεν μου άρεσε μου έδωσε όμως την ιδέα να φτιάξω ύφασμα από τα χεράκια μου. Και ιδού!!! Ευχαριστούμε άλλη μια φορά την Ρένα για την καταπληκτική ιδέα με τα κρεμαστάρια γιατί μας έβαλε να σκεφθούμε και γεννήσαμε και άλλες ιδέες!!!


Για να σας διευκολύνω που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε  το χειροποίητο ύφασμα σας δίνω μερικές ιδέες. Μπορείτε να το κάνετε τσέπη σε κάποιο φόρεμα, ή το μπροστινό μέρος ενός γιλέκου ή ένα διαφορετικό γιακαδάκι σε κάποιο ρούχο όπως φορούσαμε παλιά....κλπ. Όλα αυτά φυσικά αν ξέρετε να ράβετε. αλλά δεν σας φοβάμαι είστε όλες χρυσοχέρες!!
Να σας θυμίσω άλλη μια φορά ότι είναι βασικό,  πρώτα να το κόψετε και να το ράψετε να στερεωθούν τα νήματα και μετά να το πλύνετε να φύγει η κόλλα. Καλή επιτυχία!!!