5.3.12

Σμίκρυνση - Μεγέθυνση με το χέρι

Καλημέρα!! Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!!
Η Άνοιξη έρχεται μη μου στεναχωριέστε! Κάνει την εμφάνισή της σιγά σιγά όπως κάθε τι καλό που το περιμένεις με μεγάλη αγωνία. Τι κι αν ο καιρός είναι βροχερός και μουντός. Κάποια αρώματα  που θυμίζουν άνοιξη έρχονται με τον αέρα σιγά σιγά. Για να σας προετοιμάσω και να σας φτιάξω την τυχόν κακή σας διάθεση σας βάζω  ένα άρωμα τριαντάφυλλου!! Περσινό αλλά δεν έχει καμιά σημασία, η ομορφιά κρατάει για πάντα!!

Σήμερα θέλω να σας δείξω κάτι που λόγω της τεχνολογίας το έχουμε σχεδόν ξεχάσει. Όμως ότι ξέρει κανείς είναι καλό γι΄αυτό το αποφάσισα και σας το δείχνω αμέσως.
 Έστω ότι θέλετε να κάνετε μια μεγέθυνση ή μια σμίκρυνση και δεν έχετε μαζί σας τον υπολογιστή. Έχετε μόνο ένα μολύβι, ένα χαρτί και ένα χάρακα...!!! Έστω ότι θέλετε να μεγαλώσετε το σχέδιο αυτής της τουλίπας. Διάλεξα ένα εύκολο σχέδιο αλλά για οποιοδήποτε σχέδιο ακολουθείτε την ίδια διαδικασία.


Σχεδιάζετε στο χαρτί τετράγωνα με πλευρά ένα εκατοστό και όταν τελειώσετε σχεδιάζετε το σχέδιο που θέλετε να μεγαλώσετε. Δίπλα ή σε κάποιο άλλο χαρτί κάνετε πάλι τετράγωνα των οποίων το μήκος των πλευρών είναι ανάλογο με το πόσο θέλετε να μεγαλώσετε το σχέδιο. Αν πχ. θέλετε να διπλασιάσετε το σχέδιο διπλασιάζετε και την πλευρά του τετραγώνου, δηλαδή δύο εκατοστά.  Αν θέλετε να τριπλασιάσετε, τρία εκατοστά η πλευρά κ.λπ. Το ίδιο αν θέλετε να το μικρύνετε. Αν θέλετε π.χ. στο μισό το σχέδιο, θα κάνετε την πλευρά του τετραγώνου μισό εκατοστό.Πάμε τώρα στο επόμενο βήμα. Στο επόμενο βήμα σχεδιάζουμε -αντιγράφουμε- ένα ένα τα τετράγωνα και ότι έχει μέσα. Προσέχουμε τις αποστάσεις να είναι ανάλογες με το πρωτότυπο. Αν ένα σημείο είναι στο κέντρο του πρωτότυπου, θα πρέπει να γίνει στο κέντρο και του αντίγραφου. Σχεδιάζοντας έτσι ένα ένα τα τετράγωνα στο τέλος θα διαπιστώσουμε ότι έχουμε αντιγράψει όλο το σχέδιο με σωστές αναλογίες. Δείτε τις φωτογραφίες και αν έχετε απορία επικοινωνήστε μαζί μου στο tablerouge@gmail.com Με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή σχεδιάζοντας με την βοήθεια τετραγώνων μπορούμε να αντιγράψουμε οποιοδήποτε σχέδιο ή φωτογραφία. Η λογική της τεχνικής αυτής είναι ότι χωρίζοντας ένα σχέδιο σε τετράγωνα μπορούμε να το απλοποιήσουμε και να το αντιγράψουμε πιο εύκολα. Βέβαια όπως είπα και στην αρχή με την τεχνολογία όλα έχουν γίνει πιο εύκολα, αλλά ίσως κάποια από σας θελήσει να δοκιμάσει. Καλή επιτυχία!! 

5 σχόλια:

 1. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΝΑΝΑ ΜΟΥ!!!!!!!!
  ΜΠΡΑΒΟ, ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΤΟ ΘΥΜΗΣΕΣ ΑΥΤΟ!!!!!!!
  ΕΙΧΑ ΣΚΟΠΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΩ, ΤΩΡΑ ΘΑ ΒΑΖΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΣΕ ΣΕΝΑ!!!!!!
  ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΑ!!!!!!!!
  ΠΕΡΑΣΑΜΕ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ,ΚΡΙΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΣΟΥΝ ΚΙ ΕΣΥ!!!!!!!!!
  ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πάντα τη θυμάμαι και την εφαρμόζω αυτή την τεχνική μεγέθυνσης...
  Απ' το σχολείο ακόμα.... και είναι αλάνθαστη!
  Ευχαριστούμε πολύ
  Φιλάκια και καλή εβδομάδα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Τώρα που όλα μας πάνε λίγο πίσω καλό είναι να θυμόμαστε και ότι μάθαμε.

  Ρένα μου, καλό είναι ότι ξέρει κανείς να το μεταδίδει και σε άλλους!! Θα ήθελα πολύ να ήμουν στη συνάντηση!! Δυστυχώς είμαι λίγο μακρυά για να έρθω μέχρι την Θεσσαλονίκη. Να είσαι σίγουρη ότι αν έμενα εκεί θα ερχόμουν!! Φιλάκια!!!

  Φιλία
  Πραγματικά αλάνθαστη και πολύ πρακτική!! Η γενιά μου που μεγάλωσε χωρίς υπολογιστές γνωρίζει πολλά τέτοια κόλπα!! Καλό είναι να τα μάθουν οι νεότεροι και να εξασκούνται και οι παλαιότεροι!! Φιλάκια!!!

  Showgirl
  Καλημέρα και σε σένα και καλή εβδομάδα!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Πράγματι Ρένα μου έτσι μπορούμε να κάνουμε τις μεγενθύνσεις ... εγώ το έμαθα και στο σχολείο αλλά και από το Burda που έπαιρνα ...έτσι έκανα και τον στρουμφάκο από ένα καρτουν και έγινε Στρουμφάκαρος για το παπλωμα του Γιάννη μου. Πάντα τέτοια να μας θυμίζεις. Φιλάκια

  ΑπάντησηΔιαγραφή