14.1.14

Πως να πλέξετε ένα γάντι χωρίς δάκτυλα!


Όπως σας είχα υποσχεθεί στην προηγούμενη ανάρτηση θα σας δείξω έναν πανεύκολο τρόπο για να φτιάξετε γάντια πλεκτά. Για να σας βοηθήσω έχω βάλει διαφορετικά χρώματα για να καταλάβετε καλύτερα αυτά που σας εξηγώ.
Ξεκινάμε λοιπόν! Πάρτε κλωστή και βελόνες Νο 3 1/2 μαλλί και περάστε στις βελόνες 42 πόντους + 2 για την ούγια δεξιά και αριστερά, σύνολο 44.
Σας υπενθυμίζω ότι η ούγια πλέκεται στο τέλος της σειράς ανάποδα και στην αρχή την παίρνετε άπλεκτη.
1η σειρά: 1 πόντο άπλεκτο (ούγια) * 2 πόντους καλή, 2 πόντους ανάποδη (λάστιχο) * επαναλαμβάνουμε από * ως * 1 πόντος ανάποδη (ούγια)
2η σειρά: 1 πόντο άπλεκτο, τους πόντους 2/2 όπως τους βλέπουμε, 1 πόντο ανάποδη
Πλέκουμε έτσι 12 σειρές λάστιχο.
13η σειρά στην καλή πλευρά του πλεκτού: 1ούγια, όλοι οι πόντοι καλή και 6 αυξήσεις ανά 7 πόντους δηλαδή στον 7ο πόντο προσθέτουμε άλλο 1, στον 14ο πόντο μια αύξηση, στον 21ο πόντο μία αύξηση, στον 28ο πόντο 1 αύξηση, στον 35ο πόντο 1 αύξηση, στον 42ο πόντο 1 αύξηση και τελειώνουμε με ένα πόντο ανάποδη (ούγια). Στο τέλος αυτής της σειράς πρέπει να έχουμε 50 πόντους στην βελόνα. Στο γάντι της φωτογραφίας είναι το κόκκινο χρώμα.
Πλέκουμε 4 σειρές και μετά χωρίζουμε τους πόντους στη μέση και βάζουμε μια κλωστούλα για να βλέπουμε που είναι η μέση και εδώ ξεκινάμε να κάνουμε τον αντίχειρα. Για να σας διευκολύνω είναι το πορτοκαλί χρώμα στο γάντι.

Είμαστε στην 17η σειρά καλή και έχουμε 50 πόντους στην βελόνα μαζί με την ούγια.
17η σειρά πλέκουμε 25 πόντους καλή και κάνουμε μία αύξηση, τον 26 πόντο και μία αύξηση και συνεχίζουμε κανονικά μέχρι το τέλος της σειράς.
Έχουμε 52 πόντους και οι 2 πόντοι της αύξησης είναι εκεί που έχουμε βάλει την κλωστούλα.
18η σειρά όλο ανάποδη και στον 25ο πόντο κάνουμε μία αύξηση πλέκουμε 2 πόντους και κάνουμε άλλη μια αύξηση.
Δηλαδή τις αυξήσεις τις βάζουμε ακριβώς στην μέση του πλεκτού τη μία μετά τον 25ο πόντο και την άλλη στον 25ο πόντο πριν από το τέλος του πλεκτού και έτσι γίνεται ένα τρίγωνο από τις αυξήσεις που είναι η θέση του αντίχειρα. Συνολικά βάζουμε 14 πόντους για τον αντίχειρα. Μπορείτε να πατήσετε πάνω στην εικόνα για να την δείτε σε μεγένθυση.
19η σειρά όλο καλή και στον 25ο πόντο κάνουμε μία αύξηση πλέκουμε 4 πόντους και κάνουμε άλλη μια αύξηση. Σύνολο 6 αυξήσεις.
20η σειρά όλο ανάποδη και στον 25ο πόντο κάνουμε μία αύξηση πλέκουμε 6 πόντους και κάνουμε άλλη μια αύξηση. Σύνολο 8 αυξήσεις.
21η σειρά όλο καλή και στον 25ο πόντο κάνουμε μία αύξηση πλέκουμε 8 πόντους και κάνουμε άλλη μια αύξηση. Σύνολο 10 αυξήσεις.
22η σειρά όλο ανάποδη και στον 25ο πόντο κάνουμε μία αύξηση πλέκουμε 10 πόντους και κάνουμε άλλη μια αύξηση. Σύνολο 12 αυξήσεις.
23η σειρά όλο καλή και στον 25ο πόντο κάνουμε μία αύξηση πλέκουμε 12 πόντους και κάνουμε άλλη μια αύξηση. Σύνολο 14 αυξήσεις.
Περνάμε τους 14 πόντους της αύξησης σε μια κλωστή.
24η σειρά ανάποδη. Πλέκουμε 25 πόντους. Βγάζουμε τους 14 πόντους που έχουμε περάσει σε κλωστή και συνεχίζουμε να πλέκουμε τους υπόλοιπους 25 πόντους. Σύνολο 50 πόντους στην βελόνα.
Πλέκουμε άλλες 14 σειρές που στην φωτογραφία φαίνονται με κίτρινο χρώμα.


Αυτούς τους πόντους τους χωρίζουμε 14 πόντους για τον δείκτη, 14 πόντους για το μέσο, 12 πόντους για τον παράμεσο και 10 πόντους για το μικρό δάκτυλο.
Πλέκουμε 18 πόντους και μετά πλέκουμε για τον δείκτη 14 πόντους για 10 σειρές και κλείνουμε τους 14 πόντους. Κόβουμε την κλωστή. Στην φωτογραφία είναι το πράσινο χρώμα.
Συνεχίζουμε με τους 7 πόντους που είναι στην αριστερή βελόνα. Γυρίζουμε και αφήνουμε 11 πόντους στην αριστερή βελόνα. Πλέκουμε 14 πόντους για 10 σειρές και κλείνουμε τους 14 πόντους. Κόβουμε την κλωστή. Στη φωτογραφία με γαλάζιο χρώμα.
Πλέκουμε 6 πόντους από την αριστερή βελόνα. Γυρίζουμε και πλέκουμε 12 πόντους για 10 σειρές. Κλείνουμε τους πόντους. Κόβουμε την κλωστή. Στην φωτογραφία με μοβ χρώμα.
Πλέκουμε τους υπόλοιπους 5 πόντους στην αριστερή βελόνα. Γυρίζουμε και πλέκουμε 10 πόντους για 10 σειρές. Κλείνουμε τους πόντους. Κόβουμε την κλωστή. Στη φωτογραφία με ροζ χρώμα.
Επιστρέφουμε στους πόντους που έχουμε περάσει σε κλωστή για τον αντίχειρα. Περνάμε τους 14 πόντους στην βελόνα και πλέκουμε 10 σειρές. Κλείνουμε τους πόντους.


Γυρίζουμε το γάντι από την ανάποδη και ράβουμε τα πλαϊνά και τα δάκτυλα. Έτοιμο!! Το ίδιο ακριβώς κάνουμε και για το άλλο γάντι.
Αν κάτι δεν το έχω εξηγήσει καλά ή δεν σας βγαίνει μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο tablerouge@gmail.com
Αν πάρετε την απόφαση να το φτιάξετε σας εύχομαι καλή επιτυχία!! Να είστε όλοι καλά!!!

4 σχόλια:

 1. Αν και δεν έχω σκοπό να πλέξω γάντια , τις διάβασα τις οδηγίες!!!!
  Να είσαι καλά Νανά μου!!!!
  Φιλάκια!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ..Καλημερα..σαν ουρανιο τοξο..πολυ ομορφα..καλη συνεχεια..σε φιλω..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πολύ όμορφα τα χρώματα που διάλεξες, ξέρω να πλέκω αλλά προτιμώ να αφήνω τη μητέρα μου να το κάνει για μένα χαχα,οι οδηγίες με όλα αυτά τα νούμερα και τις πλέξεις με ζαλίζουν!!!!!
  Ευχαριστούμε!!!!!
  Φιλάκια!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αχ βρε Αθηνά μου πολύ ωραία..αλλά που θα πάει θα μάθω κι εγώ κάποια στιγμή να πλέκω..που θα πάει!!!Σε φιλώ!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή