8.10.16

Μια τσαντούλα σαν υφαντό.

Καλημέρα!!! Καλημέρα!!!
Σάββατο σήμερα. Έβρεξε επιτέλους χθες το βράδυ!! Να καθαρίσει λίγο ο τόπος!! Όλο το καλοκαίρι δεν έπεσε ούτε σταγόνα....
Τέλος πάντων, σήμερα θέλω να σας μιλήσω για την τσαντούλα μου! Μ΄αρέσουν αυτές οι τσαντούλες που είναι σάκοι. Αυτή η κίνηση, να βάζω το χέρι μου μέσα και να ψαχουλεύω με μάγευε από μικρή! Νομίζω ότι θα βρω κάποιο θησαυρό!!! Λες και δεν ξέρω τι έχει μέσα η τσάντα μου!!!
 Επίσης έχω το ελάττωμα να το πω, όταν περνώ από ένα μαγαζί με νήματα και μου αρέσει κάποιο χρώμα να παίρνω ένα κουβαράκι. Έτσι για σουβενίρ!!! Μου αρέσουν γενικώς τα χρώματα!!! Αυτό δεν είναι καινούργιο, φαντάζομαι το ξέρετε. Κάποια στιγμή μάζεψα αρκετά. Μάζεψα και πολλά υπόλοιπα από άλλα πλεκτά. Είπα να τα χρησιμοποιήσω να αδειάσει λίγο ο χώρος. Ξεχώρισα κάποια που ταίριαζαν μεταξύ τους για να φτιάξω ένα πόντσο που είδα σε ένα περιοδικό και μου άρεσε. Είναι και στη μόδα. Με τα υπόλοιπα είπα να κάνω μια τσαντούλα. Είχα μια από πέρυσιαλλά μια τσαντούλα ακόμα, όπως και να το δεις χρειάζεται, δεν πάει ποτέ χαμένη. Έτσι ξεκίνησα.Με ένα βαμβακερό νήμα και το βελονάκι μου, ξεκίνησα τον πάτο. Κάνουμε μια αλυσίδα με έξη πόντους. Την κλείνουμε και μετά αρχίζουμε να πλέκουμε ποδαράκια κυκλικά προσθέτοντας κατά διαστήματα ποδαράκια για να γίνεται ίσιος ο πάτος και να μην κλείνει προς τα μέσα. Όταν ο πάτος έχει την διάμετρο που θέλουμε δεν μας πειράζει να αρχίσει να κλείνει. Έτσι έφθασα την τσαντούλα στο ύψος που ήθελα. Δηλαδή η δικιά μου έχει διάμετρο στο κάτω μέρος 26 cm. και ύψος 35cm.


 Στο τέλος κάνω μεγάλες θηλιές για να περάσει το κορδόνι και δυο - τρεις σειρές ποδαράκια για τελείωμα.


Ωραία ως εδώ αλλά κοιτάξτε την και σεις πως ήταν όταν τελείωσε. Άχρωμη βρε παιδί μου. Δεν μου αρέσει. Έτσι μου ήρθε η ιδέα. Το έχω ξανακάνει. Πήρα χρωματιστά νήματα και τα έπλεξα με το βελονάκι αλυσίδα. Με την βοήθεια μιας μικρής παραμάνας τα πέρασα πάνω-κάτω ανάμεσα στα ποδαράκια. Όπως κάνουμε το υφαντό. Δείτε τώρα το αποτέλεσμα στο δείγμα πάνω. Ζωντάνεψε!!! Άλλαξε όψη!!! Έτσι αποφάσισα και 'χρωμάτισα' όλη την τσάντα και τον πάτο.Μετά έφτιαξα τα κορδόνια, αλλά αυτά είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο. Θα σας μιλήσω γι΄αυτό αύριο. Θέλω να σας δείξω και ένα μαγικό μηχάνημα που βρήκα!!! Οπότε σας δίνω ραντεβού για αύριο. Ως τότε να είστε όλες καλά!!2 σχόλια:

 1. Νανά Καλησπέρα. Μου αρέσουν αυτές οι τσάντες, αλλά δεν κατάλαβα πώς την έκανες.
  Περιμένω περισσότερες εξηγήσεις.
  Να είσαι καλά και να περνάς ακόμα καλύτερα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα Ρένα μου. Είναι πράγματι πολύ βολικές. Θα σου εξηγήσω. Κάνουμε έναν μεγάλο κύκλο με το βελονάκι πλέκοντας ποδαράκια. Θεωρώ δεδομένο ότι ξέρεις βελονάκι. Να φανταστείς ότι έκανα ένα μεγάλο κύκλο που η ακτίνα του είναι 50cm. Για να μην ανοίξει πολύ η τσάντα στο επάνω μέρος μετά από ένα σημείο δεν προσθέτω πόντους γιατί δεν θα μπορώ να τους μαζέψω στο επάνω μέρος που είναι το κλείσιμο. Επάνω κλείνει με το κορδόνι. Σουρώνει. Σαν μια σακκούλα. Θα δεις πως, αύριο που θα κάνω ανάρτηση για το κορδόνι.
   Έγινε η τσάντα. Αν κάτι δεν έχεις καταλάβει ξαναρώτα με.
   Τώρα για να της βάλω χρώμα παίρνω μαλλί σε διάφορα χρώματα και πλέκω αλυσίδα όσο είναι η περίμετρος της τσάντας. Όπως έχουν γίνει τα ποδαράκια έχουν κενό μεταξύ τους. Πιάνω την άκρη της αλυσίδας με μια παραμάνα για ευκολία και την περνώ μέσα σε μια τρύπα. Περνώ κάτω από το ποδαράκι και πάνω από το επόμενο όπως στο υφαντό. Προχωράω οριζόντια στην ίδια σειρά. Πες ότι το στημόνι είναι τα ποδαράκια και το υφάδι η αλυσίδα. Πάνω - κάτω, πάνω - κάτω φθάνω στο σημείο που είναι η άκρη της αλυσίδας. Βγάζω την παραμάνα και ενώνω τα δυο άκρα της αλυσίδας.
   Δεν ξέρω πόσο πιο σαφής ήμουν. Αν έχεις κάποια απορία ρώτα με αν είναι να βάλω ανάρτηση με αναλυτική κατασκευή.
   Καλό και δημιουργικό Σαββατοκύριακο! Να είσαι καλά!!!

   Διαγραφή