22.1.17

Ένα κασκόλ βρήκε το ....σκουφάκι του!!


Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένα κασκόλ. Σε χρώμα ροδί. Με άσπρες και γκρι γραμμές που έκοβαν την μονοχρωμία. Όμως κάθε φορά που το φορούσα με το γκρι αδιάβροχο παλτό μου φώναζε πόσο μόνο νιώθει που δεν έχει ασορτί ένα ζευγάρι γάντια ή ένα σκουφάκι έστω. Κάθε φορά που κοίταζα τον εαυτό μου συμφωνούσα απλά μαζί του ότι κάτι λείπει. Κάπως έτσι έγινε και αποφάσισα να φτιάξω ένα σκουφάκι για τα μεγάλα κρύα.

Χρειαζόμαστε ένα κουβαράκι μαλλί και βελόνες Νο 3 1/2
Βάζουμε 90 θηλειές στην βελόνα συν 2 θηλειές για την ούγια
Η πρώτη και η τελευταία θηλειά του πλεκτού είναι η ούγια και πλέκεται πάντα ανάποδη στο τέλος του πλεκτού ενώ στην αρχή είναι άπλεκτη.
1η σειρά: Ένα πόντο ανάποδη για την ούγια και μετά λάστιχο, δύο πόντοι καλή, δύο πόντοι ανάποδη, τελειώνουμε με ένα πόντο ανάποδη για την ούγια.
2η σειρά: Ένα πόντο άπλεκτο και μετά όπου βλέπουμε ανάποδη πλέκουμε ανάποδη και όπου βλέπουμε καλή πλέκουμε καλή, τελευταίος πόντος ανάποδη για την ούγια.
3η σειρά ώς  14η σειρά: Το ίδιο για να γίνουν δεκατέσσερις σειρές λάστιχο.
15η σειρά: Ένα πόντο άπλεκτο, όλο ανάποδη μέχρι το τέλος.
16η σειρά: Ένα πόντο άπλεκτο, όλο καλή και ο τελευταίος πόντος ανάποδη.
17η σειρά μέχρι την 50η σειρά συνέχεια μια σειρά ανάποδη μια σειρά καλή.
Περίπου 16cm από το λάστιχο πλέκουμε πλέξη ζέρσεϋ δηλαδή καλή στην καλή και ανάποδη στην ανάποδη. Μην ξεχνάτε τον πρώτο πόντο άπλεκτο και τον τελευταίο ανάποδη για την ούγια.
Μετά αρχίζουν τα κοψίματα.
Είμαστε στην ανάποδη πλευρά του πλεκτού έχουμε 90 πόντους στην βελόνα συν δυο για την ούγια.
51η σειρά ανάποδη: Χωρίζουμε το πλεκτό σε δέκα τμήματα από εννιά πόντους το καθένα. Παίρνουμε ένα πόντο άπλεκτο και πλέκουμε * 3 πόντους ανάποδη τον 4ο και τον 5ο μαζί και μετά άλλους 4 πόντους ανάποδη * από * ως* άλλες 9 φορές και τέλος ένα πόντο ανάποδη.
52η σειρά: Ένα πόντο άπλεκτο μετά όλο καλή και τέλος ένα πόντο ανάποδη (σύνολο 80 πόντους συν 2 ούγια)
53η σειρά: Ένα πόντο άπλεκτο * 3 πόντους ανάποδη τον 4ο και τον 5ο μαζί και μετά 3 πόντους ανάποδη * από * έως* άλλες 9 φορές και τέλος ένα πόντο ανάποδη.
54η σειρά: Ένα πόντο άπλεκτο μετά όλο καλή και τέλος ένα πόντο ανάποδη (σύνολο 70 πόντους συν 2 ούγια)
55η σειρά: Ένα πόντο άπλεκτο * 2 πόντους ανάποδη τον 3ο και τον 4ο μαζί και μετά 3 πόντους ανάποδη * από * έως* άλλες 9 φορές και τέλος ένα πόντο ανάποδη.
56η σειρά: Ένα πόντο άπλεκτο μετά όλο καλή και τέλος ένα πόντο ανάποδη (σύνολο 60 πόντους συν 2 ούγια)
57η σειρά: Ένα πόντο άπλεκτο * 2 πόντους ανάποδη τον 3ο και τον 4ο μαζί και μετά 2 πόντους ανάποδη * από * έως* άλλες 9 φορές και τέλος ένα πόντο ανάποδη.
58η σειρά: Ένα πόντο άπλεκτο μετά όλο καλή και τέλος ένα πόντο ανάποδη (σύνολο 50 πόντους συν 2 ούγια)
59η σειρά: Ένα πόντο άπλεκτο * 1 πόντο ανάποδη τον 2ο και τον 3ο μαζί και μετά 2 πόντους ανάποδη * από * έως* άλλες 9 φορές και τέλος ένα πόντο ανάποδη.
60η σειρά: Ένα πόντο άπλεκτο μετά όλο καλή και τέλος ένα πόντο ανάποδη (σύνολο 40 πόντους συν 2 ούγια)
61η σειρά: Ένα πόντο άπλεκτο * 1 πόντο ανάποδη τον 2ο και τον 3ο μαζί και μετά 1 πόντους ανάποδη * από * έως* άλλες 9 φορές και τέλος ένα πόντο ανάποδη.
62η σειρά: Ένα πόντο άπλεκτο μετά όλο καλή και τέλος ένα πόντο ανάποδη (σύνολο 30 πόντους συν 2 ούγια)
63η σειρά: Ένα πόντο άπλεκτο *  Τον 1ο και τον 2ο μαζί ανάποδη και μετά 1 πόντο ανάποδη * από * έως* άλλες 9 φορές και τέλος ένα πόντο ανάποδη.
64η σειρά: Ένα πόντο άπλεκτο μετά όλο καλή και τέλος ένα πόντο ανάποδη (σύνολο 20 πόντους συν 2 ούγια)
65η σειρά: Ένα πόντο άπλεκτο  Τον 1ο και τον 2ο μαζί, τον 3ο και τον 4ο μαζί, τον 5ο και τον 6ο μαζί, τον 7ο και τον 8ο μαζί, τον 9ο και τον 10ο μαζί, τον 11ο και τον 12ο μαζί, τον 13ο και 14ο μαζί, τον 15ο και τον 16ο μαζί, τον 17ο και τον 18ο μαζί, τον 19ο και τον 20ο μαζί και τέλος ένα πόντο ανάποδη.
66η σειρά: Ένα πόντο άπλεκτο και μετά όλο καλή (10 πόντοι σύνολο συν 2 ούγια).
Παίρνουμε μια βελόνα με μεγάλο μάτι, περνάμε μέσα την συνέχεια της κλωστής την οποία κόβουμε σε μήκος περίπου στα 70cm, και περνάμε την βελόνα μέσα στους πόντους που είναι στην βελόνα και κλείνουμε από την ανάποδη το σκουφάκι. Με την ίδια βελόνα ράβουμε από την ανάποδη όλο το σκουφάκι και έτοιμο!

Με το μαγικό εργαλείο που βλέπετε εδώ φτιάχνουμε ένα πομπόμ και το στερεώνουμε στην κορυφή του σκούφου. Τελειώνοντας γυρίζουμε το λάστιχο και το κάνουμε διπλό για να κάνει πιο όμορφο το σκουφάκι.

Να πω εδώ ότι τα μέτρα είναι για ένα γυναικείο σκούφο όχι πολύ μεγάλο. Μπορείτε να τον κάνετε πιο μακρύ αν προσθέσετε σειρές μετά την 50η σειρά και αφήσετε για αργότερα το κλείσιμο.
Καλή επιτυχία!! Να είστε καλά!!