14.1.19

Μια χειροποίητη κάρτα!!


Τώρα τον χειμώνα που κάνει κρύο δεν έχω καμία όρεξη να βγω έξω. Κάποτε πήγαινα στα χιόνια, τώρα όμως κρυώνω, άσε που φοβάμαι μη γλιστρήσω. Για τέτοια είμαστε τώρα; Έτσι κάθομαι σπιτάκι μου και απολαμβάνω την ζεστασιά του. Έλα όμως που δεν μπορώ να κάθομαι και να μην κάνω τίποτα. Αρχίζω λοιπόν και ψάχνω και κατεβάζω ιδέες. Αυτή την φορά μου ήρθε να κάνω μια κάρτα κεντητή!!
Παλιά, όταν τα παιδιά μου ήταν ακόμα μικρά αυτό το είδος ζωγραφικής με κέντημα το χρησιμοποιούσα για να τα μάθω να μη βγάζουν τα χρώματα έξω από το σχέδιο. Είχε μεγάλη επιτυχία!! Στην αρχή τους το κεντούσα εγώ, μα όταν μεγάλωσαν λίγο απλώς τους έκανα τις τρυπούλες στο σχέδιο.
Σκέφθηκα λοιπόν ότι μπορεί να φανεί χρήσιμο και σε σας. Είναι πανεύκολο!!

Παίρνουμε ένα χαρτόνι και το κόβουμε σε μέγεθος κάρτας. Βρίσκουμε ένα σχέδιο και το ζωγραφίζουμε ή το αντιγράφουμε. Με μια βελόνα κάνουμε τρύπες σε ίσες αποστάσεις.

Μετά αρχίζει το κέντημα. Πάνω κάτω σαν να είναι γαζί και μετά επιστροφή.

Πρέπει να προσέχουμε πολύ την πίσω μεριά του κεντήματος να είναι όσο γίνεται πιο καθαρή.

 Όταν τελειώσουμε με το κέντημα δίνουμε την κάρτα σε ένα παιδί να την χρωματίσει. Οι ανάγλυφες γραμμές που δημιουργούν οι κλωστές λειτουργούν σαν φράχτης στην μύτη της ξυλομπογιάς και το παιδί σταματά. Έτσι τα χρώματα μένουν μέσα στο σχέδιο!


Στο τέλος μπορείτε να το διακοσμήσετε. Εγώ έβαλα μερικές χάντρες. Βέβαια αυτό ανάλογα με την ηλικία του παιδιού μάλλον είναι δουλειά ενός μεγάλου. Αν την πρώτη φορά αποτύχετε μην απογοητευτείτε. Το παιδί θέλει λίγο χρόνο για να συνηθίσει να περιορίζει τις κινήσεις του.
Ξεκινήστε με ένα μεγάλο σχέδιο χωρίς πολλές λεπτομέρειες και προχωράτε σιγά σιγά. Καλή επιτυχία!! Μέχρι την επόμενη ανάρτηση να είστε όλοι καλά!!!

2 σχόλια:

 1. Έτσι Νανά μου το κρύο μας ωφέλησε λι εμάς τις κρυουλιάρες.
  Πολύ ωραία ιδέα αυτές οι κάρτες .
  Θα τις προσπαθήσω με τα κοριτσάκια μας.
  Δεν είχα σκεφτεί ότι το γαζί θα σταματά την μπογιά .
  Καλημέρα .
  Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αλήθεια είναι. Εγώ με το κρύο δεν θέλω να βγαίνω έξω καθόλου. Φοβάμαι μην γλιστρήσω. Παρ΄όλα αυτά στραμπούληξα το πόδι μου μέσα στο σπίτι και έκατσα δύο μέρες ακίνητη. Τέλος πάντων. Αυτό με τα χαρτόνια μπορείς να το χρησιμοποιήσεις αργότερα όταν θα μεγαλώσουν οι εγγονές σου για να τις μάθεις διάφορες βελονιές. Σκέφτομαι να κάνω ανάρτηση και με αυτό. Σκέφτομαι πολλά. Χρόνο δεν βρίσκω. Να είσαι καλά!! Φιλάκια πολλά!!

   Διαγραφή